//

ТИЖНЕВИЙ ДАЙДЖЕСТ: викриття міфів про вакцинацію, «інструкція від Нострадамуса» про зомбі-апокаліпсис, не фейкові відео про самогубства у TikTok – Без Брехні

ТИЖНЕВИЙ ДАЙДЖЕСТ: викриття міфів про вакцинацію, «інструкція від Нострадамуса» про зомбі-апокаліпсис, не фейкові відео про самогубства у TikTok

7 днів подій, 10 публікацій, 5 ваших хвилин. Стислий огляд про події, які привернули увагу фактчекерів минулого тижня за версією «БезБ».

 

Дезінформація у соціальних мережах

Уряд Австралії може взяти під контроль ситуацію з поширенням дезінформації у Facebook, Twitter, TikTok в австралійському інфопросторі

Австралійський уряд не виключив можливості вжити жорсткіших заходів стосовно гігантів соціальних мереж, таких як Facebook і Twitter, якщо новий кодекс не зможе обмежити поширення неправдивої та оманливої інформації на цих платформах. Мова йде про новий кодекс практики, розроблений галузевою організацією Digi і прийнятий майданчиками: Twitter , Google, Facebook, Microsoft, Redbubble та TikTok. Які умови є обов’язковими? Які заходи можуть вжити? Детально за посиланням на нашу статтю.

ФЕЙК | Instagram показує ваші публікації лише 7% підписників

«Instagram обмежує наші публікації, так що не більше 7% наших друзів бачать наші дописи», — починається вірусне повідомлення, поширене у стрічках різних соціальних мереж. Відповідно до його подальшого вмісту, якщо ви побачите певну публікацію, прокоментуєте її і поставите позначку вподобання, тоді рейтинг покращиться, а кількість користувачів, які зможуть переглянути цей допис, збільшиться. Фактчекінговий проєкт PolitiFact називає цю інформацію давнішньою і неправдивою. Проте як це коментують представники соціальної мережі? Дізнайтеся у нашому матеріалі.

ФЕЙК | Змія проковтнула автомат АК-47

Зображення, на якому нібито було сфотографовано чорну змію після того, як вона проковтнула ю автомата АК-47, поширюється у Інтернеті достатньо регулярно. «Фотографією» поділився у мережі Twitter користувач @paeh_judin і за день отримав понад 13 тисяч поширень та 11 тисяч оцінок. Акаунт Su-57 прокоментував зображення наступними словами: «У Росії змія не буває застріленою, але, буває, ковтає автомат».  Деякі люди говорили, що це однозначна правда, дехто не вірив у це. То що ж насправді демонструє зображення? Ми розібралися.

НЕ ФЕЙК | Мережею Tik Tok поширюється відеоролик, що закликає до самогубства – БУДЬТЕ ПИЛЬНІ!

Батьківські чати школярів знов розриваються від повідомлень. Цього разу — щодо відеороликів у популярній серед підлітків мережі Tik Tok. Начебто платформа стала центром розповсюдження небезпечних роликів, в яких дітей закликали до масового суїциду 3 березня 2021 року. Ми нарахували з десяток скрінів таких повідомлень у мережі Facebook. Хоча впевнені, у шкільних чатах їх набагато більше. Що це, черговий фейк, чи справжній смертельний челендж? Пояснюємо у нашій статті.

Маніпуляції від ЗМІ та експертів

Як бойовий троль «ОПЗЖ» Ілля Кива поширює БРЕХНЮ про вирок Сергію Стерненко

Справа проти Сергія Стерненко, активіста та блогера, в якій Приморський суд Одеси 23 лютого 2021 року засудив Стерненко до 7 років і 3 місяців викликала значний резонанс у суспільстві. Думки громадян, політиків і ЗМІ винен/не винен розділилися. Проте судове рішення прямо на «ура» сприйняли в ОПЗЖ і зрозуміло чому. Так Ілля Кива, народний депутат України 9-го скликання від проросійської партії «ОПЗЖ», 23.02.21 на телеканал «Zik» (2:20) стверджує, що: «Стерненко торгував наркотиками, втік від війни, на сьогоднішній день він крав людей. Нарешті справедливість перемогла і вбивця, негідник і злочинець опинився в тюрмі». Хто читав документ з вироком суду (який поширювався в численних медіа), той і без нашого спойлера зрозуміє, що Кива відверто бреше і маніпулює. Проте, все ж таки, ми розклали все по поличках у нашому дослідженні.

ФЕЙК | Центри контролю та профілактики захворювань «на основі пророцтв Нострадамуса» розробили інструкцію, як діяти під час зомбі-апокаліпсису у 2021 році

3 березня 2021 року кілька представництв ТВ-станції FOX 5 опублікували інформацію, яка стверджувала, що завдяки пророцтву Нострадамуса Центри контролю та профілактики захворювань в 2021 році «про всяк випадок» створили керівництво для «зомбі-апокаліпсису». «ЯКЩО ВИ ДУМАЛИ, ЩО 2020 БУВ ПОГАНИМ: Одним з відомих прогнозів Нострадамуса є передбачення 2021 як року, коли зомбі-апокаліпсис оволодіє світом — тож вам краще бути готовими!», «Він передбачив, що російський учений нібито створить біологічну зброю і вірус, який зможе перетворити людство на зомбі, завдяки чому люди найближчим часом вимруть», «Щоби запобігти сумнівам та занепокоєнню, Центри контролю та профілактики захворювань  і Центр внутрішньої готовності діляться порадами щодо того, як можна бути «готовим до зомбі» у разі раптового нападу». Чи мало сенс хоч щось із процитованого вище? Перевірте, прочитавши нашу статтю.

Дезінформація про вакцини

СМИ о вакцине Сovishield в Украине | Как медиа перепутали две вакцины и зачем индусы просили провести тестирование на себе (рос.)

В Украине началась вакцинация: пока вакциной Covishield от Serum Institute of India. Как видно из документа по статусу вакцин от ВОЗ, окончательно ее утвердили только 15 февраля https://bit.ly/37ViSdb (очевидно, из-за этого она так долго не поступала в Украину). Про то, что с вакциной все в порядке, писали “Без брехні” и “По той бік новин”. Однако ряд СМИ распространили следующий тезис: «Але група з питань захисту прав пацієнтів All India Drug Action Network заявила, що з її затвердженням поспішили, оскільки виробник не завершив «перехідне дослідження» вакцини на індійцях». Это мы видим в статье и украинской редакции BBC http://bbc.in/3r5Pclf и британской – http://bbc.in/3bWbUGg. Что такое переходное исследование, какое оно имеет значение в данном контексте и с какого момента в СМИ началась путаница с двумя вакцинами – разбираем.

ФЕЙК від експерта | Індійська Covishield – недосліджена вакцина для бідних?

26 лютого на сайті телеканалу ТСН вийшла новина з заголовком: “Вакцинація для бідних”: імунолог “проїхався” по індійському препарату, яким щеплюють українців. Новину зробили з заяви імунолога Андрія Волянського, яку він озвучив  в прямому етері 24 каналу.  В цьому етері імунолог зробив як мінімум дві неправдиві заяви. Наприклад, “Ні Європа, ні Америка, ні Японія, ні Канада у себе цю вакцину не ліцензували, і не ліцензуватимуть. Близько мільярда доз саме цієї вакцини буде використано в програмі COVAX. Це вакцинація для бідних країн”. Розглянемо це та інше детальніше за посиланням.

ФЕЙК на межі фолу | ХХХ-актори, які маскуються під лікарів, «помирають» в Україні після щеплення від COVID-19

«Шок! Молода дівчина померла від вакцинації в Чернігівській області!» В цьому кричущому, панічному реченні –  доречним буде лише слово «шок», тому що на у вірусному фото, де зображена молода дівчина, та написано: «Перша жертва вакцинації померла у Чернігівській обласній лікарні» – насправді розміщено фото американської порноакторки Пайпер Перрі. І це не єдине повідомлення такого плану, яке поширилося сьогодні по соцмережах. Що це жарт на межі фолу, чи фейк на межі здорового глузду? Давайте глянемо.

Індійську вакцину закупили через двох посередників, бо не могли інакше? | Де брехня, а де ПРАВДА

Лише уявіть: Уряд Шмигаля закупив не дорогу ефективнішу вакцину, а дешевшу, для країн з низьким та середнім рівнем доходу, і при цьому використав дві фірми-прокладки, ще й засекретив вартість вакцини. ВООЗ за цю вакцину відкрито давала не більше 3$, у нас же відомо лише, що Уряд  в грудні виділив окремо міністерству охорони здоров’я 1,3 млрд грн на ці цілі, в обхід ДП “Медзакупівлі України”. Замість спеціально створеної для цього державної установи, яка вела прямі перемовини з виробником постачальником “обрали” ТОВ “CROWN AGENTS UKRAINE” ( не плутати з CROWN AGENTS LIMITED), а замість прямої закупки у виробника продавцем виступила свіжостворена три місяці тому “індійська” ТОВ “ГРЕЙС ОФ ГОД” (яка милозвучна назва) зі статутним капіталом 28 тисяч гривень та видами діяльності від торгівлі м’ясом до килимів та тютюну. Як це відбулося? Прочитайте у нашій статті.

//
Exit mobile version