Маніпуляція та неправда про блокування карт саме військовим через комунальні борги – Без Брехні
ФактчекФактчек-регіонХерсонщина

Маніпуляція та неправда про блокування карт саме військовим через комунальні борги

Пропагандистський телеграм-канал “Мрія” днями опублікував відео нібито військовослужбовця, який переконує, що українським захисникам банк автоматично блокує карти за невеликий борг за комунальні послуги чи аліменти. Чоловік стверджує, що це торкнулось і його. За борг у 144 гривні йому нібито заблокували рахунок. Він обурений і розповідає це все у грубій формі, застосовуючи лайку. При цьому наголошує, що явище блокування набуло масового характеру.

 

Практика з блокуванням карт через борги за комуналку була розповсюдження ще до повномасштабної війни. Відповідний наказ Міністерства юстиції набув чинності в липні 2021 року. Згідно з ним, кошти на рахунку боржника блокуються автоматично, якщо клієнт потрапив до Єдиного реєстру боржників. Причиною можуть бути несплачені аліменти, борги за комуналку, неоплачений штраф. Тож для Єдиного реєстру немає значення статус боржника – військовий він чи цивільний.

Під час воєнного стану, згідно з постановою Кабміну від 2 березня заарештовані рахунки українців, які заборгували менш ніж 100 тисяч гривень –  розморозили http://surl.li/bmjzk

З 9 травня 2023 року в Україні набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень та рішень інших органів під час дії воєнного стану» http://surl.li/hpklz. Згідно з ним українським банкам знов дозволили блокувати рахунки на запит виконавчої служби. Закон дозволяє клієнтам з арештами користуватися лише сумою двох мінімальних зарплат. Це 13 400 грн.

Повернення блокування коштів на рахунках боржників не стало чимось новим. Як і до війни, боржники мають сплатити свої борги, аби розблокувати карту і тоді зможуть вільно користуватись коштами.

Опубліковане відео з військовим в російському телеграм-каналі взяли з  соцмережі Tik Tok, а саме з каналу ril triger http://surl.li/hpypk  Ми переконались, що довіряти цьому каналу не можна.

По-перше, всі відео у ньому направлені на дискредитацію української влади. Останні три ролики – це короткі розповіді двох різних військових та одного цивільного про блокування карт за борги ЖЕКу або за несплачені аліменти. Цікаво, що автори використовують застарілу термінологію, такі як назву установ – ЖЕК.  В Україні ЖЕКи ліквідували ще у 2016 році, на зміну їм прийшли керуючі компанії.

Всі відео підписані фразами «Что они творят?», «Что за жесть творится», «Что они себе позволяют?». Під словом «вони» автори відео звертаються до української влади чи безпосередньо до президента, звинувачуючи у ситуації, що склалась.

Також на каналі розміщене відео, у якому чоловік скаржиться на нібито несвоєчасну виплату коштів переселенцям. Знову таки, звинувачуючи владу.

Крім того, на каналі опубліковані ролики з позицій військових, куди прилітає ворожий снаряд і вони звідти біжать, ймовірно, в укриття. Підписані такі відео принижуючими честь та гідність військових словами «тікають з позицій».

Всі відео підписані російською, а їхні автори теж говорять російською, що не може не насторожувати в країні, де військові захищають свою територію від армії рф.

Жодне відео на каналі не направлене на підтримку українських військових, чи хоча б має нейтральний характер. Всі ролики псують репутацію наших захисникам, принижують їх, а також ганьблять владу та її рішення.

ВИСНОВКИ 

  • Жодної зради не відбулось, нардепи просто скасували дію пільгової постанови й повернулись до довоєнних норм. Чому? Усі дії мають свої наслідки, якщо людина заборгувала державі чи іншій людині через державні установи, то має повернути кошти з допомогою визначених законом методів. Власне, завдяки таким рішенням громадяни зможуть нести відповідальність за свої дії, а економіка країни працюватиме. 
  • Подібні відео розраховані на розхитування ситуації в країні, адже не містять фактів, не враховують легкого рішення проблемної ситуації. Натомість необгрунтовано критикують українську владу. Це розповсюджений прийом, який використовує російська пропаганда, аби підірвати довіру українців до верхівки. 

 

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Вгору” 

Ще по темі:

Читати статтю
Back to top button
Optimized with PageSpeed Ninja