Уряд США під час правління Барака Обами підтримав Інститут вірусології в Ухані на суму $3,7 млн | МАНІПУЛЯЦІЯ / НЕПРАВДА – Без Брехні
Фактчек

Уряд США під час правління Барака Обами підтримав Інститут вірусології в Ухані на суму $3,7 млн | МАНІПУЛЯЦІЯ / НЕПРАВДА

Існує гіпотеза, що адміністрація Обами нібито підтримала Інститут вірусології в Ухані на 3,7 мільйона доларів США. У статті стверджується, що лабораторія в Ухані отримала 3,7 мільйона доларів фінансування від уряду США при Бараку Обамі у 2015 році. Це неправда. Близько 600 000 доларів США надійшло в Інститут протягом декількох років, частина під час перебування на посаді президента Дональда Трампа. З цим інформаційним вкидом розбиралися фактчекери німецького ресурсу Сorrectiv.org

ПЕРЕВІРКА

У статті на сторінці “Viral Virus” стверджується, що екс-президент США Барак Обама профінансував лабораторію в Ухані на суму в 3,7 мільйона доларів у 2015 році. Згідно з інструментом аналізу Crowdtangle, стаття була опублікована у Facebook вперше 21 квітня та була поширена понад 12 500 разів (станом на 20 липня).

Саме твердження у статті стосується висвітлення британського таблоїду Daily Mail, який, як стверджується, доводить, “[…] що вчені повинні були проводити експерименти на кажанах в рамках проекту фінансованого Національним інститутом охорони здоров’я США (NIH) [агентство Міністерство охорони здоров’я і соціальних служб США, примітка редакції]. Адміністрація Обами надала лабораторії в Ухані допомогу з фонду на суму 3,7 мільйона доларів. Навіть Дональд Трамп підтвердив це на нещодавній прес-конференції “.

Про Інститут вірусології в Ухані місяцями ходять чутки

Це твердження багато в чому неправдиве, пишуть фактчекери. NIH підтвердило CORRECTIV, що лише частина грошей надійшла до інституту в Ухані. Виплати закінчилися до 2020 року – під час перебування Дональда Трампа.

Численні подібні ідеї вже кілька тижнів розповсюджуються у Facebook та Instagram. Кілька фактчекінгових редакцій у США, такі як “Politifact” та “USA Today” , вивчили ці звинувачення і дійшли висновку, що твердження є помилковими і неправдивими.

Лабораторія, яка нібито підтримується урядом США, – це Інститут вірусології в Ухані. Про цю лабораторію вже місяцями в період пандемії ходять чутки. Точне походження нового коронавірусу поки що незрозуміле. Знову і знову на цьому тлі висловлюється твердження, що вірус був випадково випущений в Інститут вірусології в Ухані – або навіть штучно вироблений там. Але для цих тез немає ніяких доказів – CORRECTIV досліджував це у своїх фактчеках у квітні та травні. Вчені вже в лютому заявили, що все вказує на природне походження SARS-CoV-2.

Твердження 1: Лабораторія була профінансована урядом США при Обамі на суму 3,7 мільйона доларів США

У відповідь на запит CORRECTIV Національний інститут охорони здоров’я (NIH), компетентний орган Департаменту охорони здоров’я з біомедичних досліджень, 18 червня 2020 року підтвердив, що уряд США та Національний інститут алергії та інфекційних захворювань США з 2014 по 2019 рік фінансово підтримав проект під назвою «Розуміння ризику виникнення коронавірусу у кажанів» неурядової організації EcoHealth Alliance. Всього за шість років надійшло 3,4 мільйона доларів США (еквівалент близько трьом мільйонам євро).

Тож сума в розмірі 3,7 мільйона доларів США, згадана у статті, є невірною, і гроші не надійшли безпосередньо до інституту в Ухані.

На веб-сайті NIH також видно, що гроші надійшли в EcoHealth Alliance. Витяг з електронного листа, надісланий NIH до CORRECTIV 18 червня 2020 р. (Скріншот: CORRECTIV) 3,4 мільйона доларів США пішли не лише в Ухань

EcoHealth Alliance – це глобальна неурядова організація зі штаб-квартирою у Нью-Йорку. Організація спеціалізується на наукових дослідженнях з метою прогнозування та запобігання пандемії та, за власною інформацією, здійснює проекти у більш ніж 30 країнах.

3,4 мільйона доларів США пішли не лише в Ухань

Але що конкретно зробив EcoHealth Alliance з 3,4 мільйона доларів від уряду США? NIH написав для CORRECTIV: «EcoHealth Alliance є організацією з видачі стипендій, яка фінансово допомогла Інституту вірусології Вуханя (Вухань), Східно-Китайському нормальному університету (Шанхай), Інституту патогенної біології (Пекін) та Duke-NUS Medical School (Сінгапур).”

Тільки частина 3,4 мільйона доларів США надійшла до інституту в Ухані. CORRECTIV запитав Альянс EcoHealth, яка конкретна сума була передана в лабораторію в Ухані, але зворотньої відповіді не було. Проте, Politifact та USA Today писали наступне: представник EcoHealth Alliance оголосив, що в лабораторію Уханю надійшло трохи менше 600 000 доларів, з яких 265 000 доларів були зароблені під час перебування на посаді Дональда Трампа.

В який період виплачувались кошти?

На веб-сайті NIH наприкінці червня було зрозуміло, що виплати в EcoHealth Alliance закінчуються 24 квітня 2020 року. Промоція проекту розпочалася за Обами, але продовжилося за Трампа. Детальний перелік виплат за проект з 2014 по 2019 рік можна знайти тут.

Інформація про проект “EcoHealth Alliance” та тривалість фінансової підтримки на веб-сайті NIH (Джерело: NIH, скріншот та маркер 20 липня: CORRECTIV)

Однак наприкінці червня чи на початку липня інформація про проект на веб-сайті NIH була змінена. Тепер можна прочитати, що дата закінчення проекту була перенесена на 30 червня 2025 року, а кінець бюджетних виплат припадає на 30 червня 2021 року.

Інформація про проект “EcoHealth Alliance” та тривалість фінансової підтримки на веб-сайті NIH (Джерело: NIH, скріншот та маркер 20 липня: CORRECTIV)

Твердження 2: Трамп на прес-конференції підтвердив, що 3,7 мільйона надійшли в лабораторію Ухана

На прес-конференції Дональд Трамп підтвердив виплати адміністрації США інститут на суму 3,7 мільйона доларів. Але це лише частково правда.

Cпершу підтримка проекту «Альянс екологічного здоров’я» закінчилася в 2019 році, про що NIH CORRECTIV оголосив електронною поштою. Однак підтримку було продовжено ще на п’ять років, повідомляє Politifact наприкінці квітня. На веб-сайті NIH видно, що подальший бюджет для проекту дійсно був іншим, і виплати за ним почалися 24 липня 2019 року.

На веб-сайті NIH можна побачити, що фінансова підтримка була продовжена з липня 2019 року (Джерело: NIH, скріншот та тег 29 червня: КОРЕКТИВ)

Варто сказати, що президент США Трамп заявив на прес-конференції 17 квітня 2020 року, що хоче припинити виплати. Репортер запитав Трампа у Білому домі про фінансування, повторивши помилкову заяву, що 3,7 мільйона доларів надійшли в Китай у 2015 році.

Тоді Трамп сказав, що чув про виплати, точніше про їх схвалення, і що він швидко припинить їх. Однак він не підтвердив, чи було твердження журналіста правильним. Міністерство охорони здоров’я і соціальних служб США закінчив фінансову підтримку EcoHealth Alliance через кілька днів, 24 квітня 2020 року.

Хід розмови Трампа з репортером про передбачувані виплати CORRECTIV Уханю. (Джерело: Білий дім, скріншот: CORRECTIV)

На запитання CORRECTIV 18 червня в NIH не коментували, чому виплати були зупинені різко.

ЗМІ з кінця червня показують, що Ентоні Фочі, американський імунолог та директор Національного інституту алергії та інфекційних хвороб (NIAID), агентства NIH, схоже, не знав точних причин припинення платежів. Відповідно, він сказав: “Це було зупинено, оскільки NHI було сказано припинити його”. Раптово Білий дім наказав зробити це.

Незрозуміло, чому виплати за проект спочатку були припинені, а потім, очевидно, знову продовжені. 20 липня CORRECTIV надіслав запит електронним повідомленням Міністерства охорони здоров’я США та NIH про причини останніх змін на веб-сайті NIH. Однак до цього часу відповідей ми не отримали.

Твердження 3: Лабораторія Уханю проводила випробування на кажанах

Незрозуміло, чи проводилися експерименти безпосередньо на кажанах в лабораторії в Ухані. Міністерство охорони здоров’я і соціальних служб США схвалило фінансову підтримку EcoHealth Alliance 2014 для досліджень коронавірусів у кажанів та ризику можливої передачі людям. Це підтверджено в електронному листі від міністерства до редакції CORRECTIV.

Проект EcoHealth Alliance провів дослідження кажанів, як це можна побачити на веб-сайті NIH. (Джерело: NIH, скріншот та теги: CORRECTIV).

У 2018 році дослідники EcoHealth Alliance повідомили, що у співпраці з Інститутом вірусології Вухана, серед інших, вони знайшли вірус у кажанів, схожий на ГРВІ і який, мабуть, може передатися людям.

Пітер Дашак, президент Альянсу з екологічного здоров’я, підкреслив, що це не обов’язково означає спалах. «Але це досить чітко показує, наскільки цінним є моніторинг регіонів точки доступу. Якщо ми знаємо, які віруси існують у дикій природі, а які заражають людей, то у нас є шанс знищити пандемію у зародку », – сказав Дашак.

Politifact повідомляв, що тоді вчені замовили вірусологічну лабораторію в Ухані для проведення генетичних аналізів на виявлені віруси. Інститут був обраний за згодою Державного департаменту США та Міністерства охорони здоров’я США.

Прес-секретар  EcoHealth Alliance заявив USA Today, що фінансування лабораторії сприяло збору та аналізу зразків вірусів. Про конкретні тести на кажанах у лабораторії не згадується. Немає жодних доказів того, чи були там спроби. CORRECTIV знову звернувся безпосередньо до  EcoHealth Alliance, але не отримав відповіді на ці запитання.

ВИСНОВОК:

  • Адміністрація США при Бараку Обамі не підтримала фінансово лабораторію в Ухані на суму 3,7 мільйона доларів США. Фінансування 3,4 мільйона доларів США було сплачено з 2014 по 2019 рік неурядовій організації, яка розподілила їх у п’ять різних установ.
  • Згідно з повідомленнями ЗМІ, близько 600 000 доларів США від цього надійшло до інституту в Ухані – частина його, поки Дональд Трамп був на посаді (з 2017 року). Є вказівки на те, що проект був спочатку зупинений у квітні 2020 року з невідомих причин, а потім знову продовжений до 2025 року. Немає доказів, чи проводила лабораторія в Ухані тести на кажанів.
Читати статтю
Back to top button
Optimized with PageSpeed Ninja