Латиницею COVID-19 означає «бачимо капітуляцію овець» | Черговий ФЕЙК із серії «теорії змови» – Без Брехні
COVID-19. Правда і міфиФактчек

Латиницею COVID-19 означає «бачимо капітуляцію овець» | Черговий ФЕЙК із серії «теорії змови»

На піку інфодемії мережею було поширено декілька фейків про зловісний переклад слова коронавірус, або його цифровий еквівалент – мовляв, якщо перемножити цифри, які показують місце літери у алфавіті, то отримаємо «число звіра» – 666 666 666.

Напевно така ідея сподобалася фейкмейкерам –  у англійському сегменті Facebook та Twitter останім часом  неодноразово поширювалися повідомлення, у яких стверджувалося, що COVID-19 у перекладі латиницею означає – «бачимо капітуляцію овець». Проте, це хибне твердження. Зараз доведемо чому.

ВЕРДИКТ: ФЕЙК

 ПЕРЕВІРКА

Слід зауважити, що заяву поширювали достань масово на теренах від США до Австралії – користувачі Facebook, які живуть в Австралії, тут і тут; також сотні разів поширювали на Facebook тут, тут, тут і тут; і в Twitter тут, тут, тут і тут.

Деякі публікації у Facebook, були поширені групами, пов’язаними з течією QAnon – ультра-правою інтернет-спільнотою, яка пропагує теорії змови.

Проте вищеназвані твердження виявилися хибними. Експерти з латинської мови оцінили цю заяву як «нісенітницю». Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявляє, що COVID-19 означає «коронавірусна хвороба 2019».

У пості ж начебто детально пояснюється теорія «вівців»: «C = бачимо / Ovid = Вівці латиною / 19 = капітуляція». Але!!!

11 лютого 2020 року ВООЗ оголосила про коронавірусну хворобу, яка вперше була зафіксована в китайському місті Вухань наприкінці 2019 року. Пізніше її буде названо COVID-19.

У публікації йдеться про те, що хвороба була названа відповідно до «вказівок, розроблених раніше у співпраці Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (OIE) з Організацією продовольства та сільського господарства ООН (FAO)».

У відповідь на повідомлення, що містять дезінформаційний контент, доктор Джонатан Волліс, викладач античності та класики з Університету Тасманії, заявив, що ця заява  – «нісенітниця».

«Латиною вівці – це «ovis» (а не «ovid») … Латинською мовою C – це позначення числа 100. Також латинська мова є єдиною давньою мовою, яка має літеру C. Але в сучасній англійській мові буква C вимовляється як «see», і, ось, очевидно, звідки походить ця ідея», – повідомив доктор Волліс. – «Існує декілька давніх систем нумерології (піфагорська, вавілонська, ісламська тощо), які надають значення числам. Однак жодна з них, наскільки я знаю, не надає ніякого значення числу 19».

Доктор Пол Рош, доцент кафедри латинської мови в Сіднейському університеті, також повідомив агенції AFP в електронному листі від 23 червня: «Ovis перекладається як «вівці». C – це абревіатура для 100 (центум). Я ніколи не чув, щоб число 19 містило в собі хоч якесь значення»

Ще по темі:

Читати статтю
Back to top button
Optimized with PageSpeed Ninja