ШАХРАЙСЬКИЙ ФЕЙК на Волині: мешканцям повідомляють, що банк змінив їхні рахунки – Без Брехні
ВолиньФактчек

ШАХРАЙСЬКИЙ ФЕЙК на Волині: мешканцям повідомляють, що банк змінив їхні рахунки

Шахраї телефонують волинянам, залякуючи тим, що банківська картка заблокована. А сталося так, начебто тому, що банк змінив рахунок клієнта. Про такий випадок повідомили фактчекерам проєкту «Брехунець» читачі. Перевірка показала, що це шахрайський вкид.

 

«Ваша картка заблокована у зв’язку із зміною рахунку. Для розблокування потрібно уточнити ваші дані. Для цього потрібно вказати особисті дані. Натисніть «один». Продиктуйте номер вашої картки та паспортні дані», – таке повідомлення озвучують шахраї.

Цікавим є той факт, що телефонували із номера оператора Vodafone, не назвали ні ім’я, ні посади того, хто телефонує. Не зазначили також і назву банку. Очевидно, мав спрацювати сам факт, що «картку заблоковано»  і «клієнт» мав забути про деталі.

Наша журналістка звернулася за коментарем до пресслужби «ПриватБанку», аби з’ясувати, чи може банк самовільно змінювати рахунок клієнта і чи телефонують з особистих номерів.

«Шахраї використовують повідомлення, пов’язані з емоціями страху чи радості. Наприклад, емоція страху – це блокування рахунку, спроба крадіжки коштів з рахунку, а емоція радості – це виграш автомобіля. Шахрай прагне, щоб людина втратила пильність і в стані хвилювання беззаперечно виконала його вказівки – надала конфіденційні дані по картці, продиктувала коди і паролі, або переказала кошти. Зверніть увагу – на картках вказаний термін дії картки і до завершення цього терміну змінити номер рахунку технічно неможливо. Після завершення дії картки, клієнт замовяє нову з новим номером рахунку», – кажуть у банку.

А зі звичайного номера клієнту може здійснювати дзвінок лише його менеджер. Зазвичай, це сервісна комунікація – повідомлення про нові умови депозитних, чи кредитних програм, пропозиція підвищити клас картки.

У банку звертають увагу на важливу деталь – якщо ви клієнт ПриватБанку, то завжди можете перевірити, чи дійсно Вам дзвонили з банку. Для цього у додатку Приват24 потрібно натиснути на фото у лівому верхньому куті, далі вибрати меню «Налаштування»→ «Комунікації» → «Дзвінки» → «Перевірити номер телефону». Відеоінструкція.

Для безпечного користування банківськими картками та купівель в інтернеті необхідно дотримуватись простих правил:

Якщо ви загубили смартфон або планшет, терміново зателефонуйте в банк і заблокуйте свої картки. Також зв’яжіться з мобільним оператором для блокування SIM-картки.

Про втрату паспорта також необхідно повідомити банк. Зверніться до мобільного оператора, щоб до вашого номера додали дані власника, копію паспорта – це захистить вашу SIM-картку в разі спроб перевипуску.

Не використовуйте фінансовий номер під час контактів з широким загалом, наприклад, якщо збираєте кошти на благодійність. Це може призвести до крадіжки вашої SIM-картки шахраями через перевипуск у відділеннях мобільного оператора.

Якщо ви платите на перевірених майданчиках інтернет-гігантів, використовуйте під час розрахунків Інтернет-картку.

Ніколи не надавайте інформацію про свої картки третім особам, навіть якщо вони звертаються до вас нібито від служби безпеки. Банк не телефонує й не надсилає повідомлень, щоб попросити клієнтів зазначити номер банківської картки, строк її дії, ПІН-код або CVV2-код картки, пароль у Приват24, а також паролі, що надходять у SMS.

«Неочікуване SMS з проханням надіслати отриманий код або дивний набір команд на інший номер чи SMS про виграш, для отримання якого потрібно терміново сплатити податок, мито або ввести свої персональні дані – це шахрайство. Важливо бути на зв’язку і при будь-яких підозрах необхідно одразу ж зв’язатись з банком для блокування картки та повідомлення про шахрайство. Одночасно необхідно звернутись із заявою до поліції. На офіційних сайтах банків розміщені правила безпечного користування банківськими картками, дуже важливо іх знати і дотримуватись», – повідомляють у пресслужбі ПриватБанку.

ВИСНОВОК

Уже вкотре ми переконуємося, що шахраї використовують різні методи, аби ошукати українців. Під час реалізації своїх схем вони намагаються «грати» на почуттях людей. У нашому випадку намагалися залякати тим, що рахунок заблоковано і потрібно якнайшвидше його розблокувати. Буває, що під час паніки людина називає особисті дані для начебто виходу із ситуації, що склалася. І автоматично стає ошуканою. Тому застерігаємо бути уважними, перевіряти інформацію, не розповсюджувати особисті дані стороннім особам. А також звертатися з подібними випадками до кіберполіції.

 

Авторка: Вікторія Телечук

Ще по темі:

Читати статтю
Back to top button
Optimized with PageSpeed Ninja