Як мормон-консерватор без освіти став для російської пропаганди істориком і військовим аналітиком – Без Брехні
ЗапоріжжяФактчек

Як мормон-консерватор без освіти став для російської пропаганди істориком і військовим аналітиком

Росіяни у своїй пропаганді люблять цитувати закордонних експертів дещо маргінального штибу. І тому все частіше, коли вони цитують чергового “американського аналітика” або “англійського науковця”, то одразу треба починати шукати, що це за людина.

 

Минулого тижня в російській мережі з’явилась стаття “Уничтожение «Матери всех марионеточных армий» на Украине”, де серед іншого розповідалось, що наступ російських військ на початку війни був обманним маневром.

Характерна цитата з цього тексту:

“Например, добившись господства в воздухе в первые дни войны, русские собрали огромную бронетанковую колонну и небрежно повели ее по главному шоссе с севера в сторону Киева. Потом, по сути, просто стояли там много дней, время от времени делая вид, что направляются в том или ином направлении, прежде чем в конце концов отошли к своим границам и развернулись, чтобы соединиться с силами, готовящимися к главному наступлению на Донбассе.

Все, что они делали к северу от Киева, было напоказ. Они не сломались; их войска не убежали; у них не кончился бензин. Это был просто большой «финт силой».” 

Автором був вказаний Уільям Шрівер, історик з США, а джерелом – телеграм-канал відомої російської пропагандістки з ОРДЛО Юлій Вітязевої. http://surl.li/clljm

Вона в себе і дала лінк на першоджерело, блог Шрівера. http://surl.li/clljq

Згодом ще одну статтю Шрівера (або Шрайвера) росіяни пішли розганяти (1, 2) – що ракетні системи HIMARS не допоможуть Україні

“Эти лихорадочные разговоры о дюжине шестизарядных реактивных систем, заметно влияющих на исход этой войны в данный момент? Это абсурд. Это выдает шокирующее непонимание базовой математики высокоинтенсивного конфликта.

…русские «теперь будут использовать все имеющиеся в их распоряжении средства для обнаружения подразделений. Сначала это будет непросто. Это небольшие, высокомобильные грузовики. Но чем больше единиц используется, тем легче будет. Они выставят себя. Ожидайте, что Минобороны России вскоре сообщит об уничтожении дополнительных единиц”.

Гаразд, але хто ж такий Уільям Шрівер/ William Schryver?

Гугл давав лише лінки на якісь не дуже популярні сайти, де знову ж таки були його статті про погане НАТО і переможного Путіна, а також про коронавірус, як “підробку” від влади.

А потім знайшовся олдскульний, на BB-коді, форум мормонів, цілком живий, де висіла свіжа тема, в якій форумчани-мормони з Юти обговорювали Шрівера, як свого старого знайомого, теж з подивом дізнавшись про його поточну активність.  http://surl.li/clljr

Щодо його діяльності, як мормонського проповідника і апологета, знайшлись досить старі “довідки” – був залучений до вивчення Єгипетських документів з Кіртланда, частини мормонських “священних текстів”, займав різні керівні посади середньої ланки в релігійних органах мормонів. Але потім, судячи за старими темами на згаданому форумі, більше десяти років тому у спільноті мормонів трапилась низка скандалів через конфліктний характер Шрівера, і він випав зі спільноти, хоча не полишив віри. http://surl.li/clljs

Тож я просто зареєструвався на форумі, представився як український журналіст, надав вищенаведені лінки його статей і передруків, і спитав місцевих завсідників, хто такий Уільям Шрівер. Місцева спільнота здивувалась такій несподіваній славі свого старого знайомого, але виявилась досить дружньою і додала ключових рис до його портрету. Шрівер належав до найбільш консервативної частини мормонів, яка досі  намагається обґрунтувати історичну автентичність своїх священних текстів.

Далі – пряма мова:

“В такому положенні, його ціллю було захищати те, що неможливо захистити – обґрунтовувати те, що книга Мормона та пов’язані тексти тих часів є справжніми історичними документами. Як ви розумієте, це вимагає дещо суперечливої вдачі, таким чином боротись з реальністю. Його фантазії розширились з апології досить консервативної версії мормонізму до інших секторів консервативної фантазії – конспірології щодо коронавірусу як змови і того, що ви показали нам сьогодні.    

Займатись розробкою порожніх теорій і псевдонаукою – це те, на що він витрачає своє доросле життя”. http://surl.li/clljw

Інший старий знайомий Шрівера теж додав щодо його компетенцій: 

“він вважає себе генієм-самоучкою, але насправді він мормон-трампіст з ефектом Даннінга-Крюгера, який вбачає прихований зв’язок між рандомними частинками інформації, що призводить до унікальних конспірологічних теорій. http://surl.li/clljx

Він ніколи не служив в армії, і не має ані зв’язку, ані освіти, ані досвіду, пов’язаного з військовою історією, доктрінами, логістикою, розробкою і бойовою спроможністю, які б давали його судженням якусь достовірність. І так, відчайдушний гуглінг не зараховується і не робить його експертом-аналітиком, яким, авжеж, вважає себе Уілл”.

Мені ще надали декілька лінків, де були наведені старі приклади його неетичної поведінки щодо братів по вірі, які й спричинили його відхід від більшої частини спільноти, але то вже інша історія.

А перед нами – досить повчальний кейс, як ще одного дивакуватого “диванного експерта”  з Америки росіяни зробили експертом і зброєю своєї пропаганди.

 

Матеріал підготовлено партнерами Мережі – проектом Запорізький центр розслідувань

Читати статтю
Back to top button
Optimized with PageSpeed Ninja