2000 грн – кожному та інші «приколи» виборчої програми кандидата у мери Тернополя від ОПЗЖ |  МАНІПУЛЯЦІЯ на МАНІПУЛЯЦІЇ – Без Брехні
ТернопілляФактчек-регіон

2000 грн – кожному та інші «приколи» виборчої програми кандидата у мери Тернополя від ОПЗЖ |  МАНІПУЛЯЦІЯ на МАНІПУЛЯЦІЇ

Опозиційна платформа «За життя» висунула свого кандидата у мери Тернополя. Ним став голова Тернопільської регіональної організації ОПЗЖ Олександр Кравчук.

До цієї партії, лідером якої є кум президента РФ ‎Володимира Путіна Віктор Медведчук, в Україні ставлення неоднозначне, а в патріотичному Тернополі – щиро неприязне: біг-борди партії давно пошкоджені та облиті фарбою, а у соцмережах її відверто поливають брудом.

Тому нашій редакції стало цікаво, що ж кандидат від проросійської партії обіцяє тернополянам і чи всі обіцянки кандидата Кравчука – у сфері повноважень міського голови. Результати фактчек-перевірки, читайте далі.

ПЕРЕВІРКА

На сторінці у Фейсбук Тернопільської ОПЗЖ ми знайшли 11 пунктів програми Олександра Кравчука. Їх і проаналізуємо.

Обіцянка 1: Боротьба з корупцією – наш пріоритет. Звільнимо усіх ключових чиновників при владі, які задіяні у корупційних схемах міста

Боротьба із корупцією, як йдеться у ст.42 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» не входить у обов’язки міського голови.

В Україні це явище під контролем декількох відомств: Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), Національно антикорупційного бюро (НАБУ), Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), Державного бюро розслідувань (ДБР), Вищого антикорупційного суду України (ВАСУ), Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), Служби безпеки України (СБУ), Національної ради з питань антикорупційної політики при президентові України.

Обіцянка 2: Знизимо вартість проїзду у громадському транспорті Тернополя.  Квиток буде коштувати 3 грн 50 коп за одну поїздку

Наразі вартість проїзду в громадському транспорті становить 7 грн у маршрутних автобусах та 6 грн – у тролейбусах (за наявності проїзного електронного квитка «Картка тернополянина» 6 грн і 5 грн відповідно). Відзначимо, що у 2018 році тарифи підняли відразу удвічі. Місцевий адвокат навіть судиться із мерією через це незаконне, за його словами, рішення. Про цей випадок ми писали минулого року у публікації «Тернопільська міська рада VS адвокат – про законність тарифів на проїзд: хто каже правду?».

Щодо тарифів на проїзд, то наразі їх встановлює виконавчий комітет міської ради. Відповідне рішення було прийнято 6 лютого 2020 року, яким скасовано попереднє рішення про надання повноважень  встановлення тарифів управлінню транспорту мерії.

Тобто це – прерогатива не міського голови, а депутатів місцевої ради. Окрім того, наразі через ситуацію із пандемією та збитки, які несе громадський транспорт через карантинні обмеження, йде мова про те, що хоча б не підносити вартість проїзду. Більше того, коли йдеться про приватних перевізників, то вплив місцевої влади – мінімальний.

Обіцянка 3: Нові підприємства і робочі місця в Тернополі – моя команда залучить до розвитку економіки міста реальних інвесторів

Питання безробіття – болюче для всієї країни, в тому числі і для Тернополя. Через карантин, за даними центру зайнятості, безробітних побільшало на 20%.

Тож нові робочі місця – обіцянка гарна, але без зайвої конкретики: на яку кількість відбудеться збільшення робочих місць і про які саме підприємства йдеться.

Обіцянка 4: Вартість житла зменшиться на 30%. Метр квадратний новобудови буде вартувати, як у Івано-Франківську 7 тисяч гривень

Ціна квадратного метра житла в новобудові залежить від багатьох факторів:  розташування будинку, рівня готовності об’єкта, класу будівництва, інфраструктури, видових характеристик.

За даними порталу  DOM.RIA,  у Тернополі середня вартість одного метра квадратного вона майже не відрізняється від ціни в Івано-Франківську – 13 575 грн. і 13 483 грн. відповідно.

Вплинути якось на вартість житла міський голова не може, бо це не сфера його обов’язків.

Обіцянка 5: Зміцнимо обороноздатність країни не на словах, а на ділі. У місті побудуємо підприємства, які будуть виготовляти комплектуючі для нашої армії.

Обороноздатність країни за останні роки зросла. Бюджет Міноборони у 2020 році був чи не найбільшим за часи незалежної України. Зокрема, у поточному році на національну безпеку та оборону передбачено видатки в розмірі 245,8 млрд грн, що становить 5,45% ВВП та є одним із найвищих в Європі показників.

Обіцянка 6: Доступна і якісна медицина для кожного. Ми розпочнемо жорстку боротьбу з хабарництвом у лікарнях та поліклініках.

Стан медичної сфери в Україні бажає кращого, і половина українців вважають, що якість медицини погіршилася. Окрім того, за даними соцгрупи «Рейтинг», майже 60% вважають, що медицина в Україні має бути частково платною, а ще 19% опитаних за останній рік робили подарунки  або грошові внески чи пожертвування за лікування.

Тож якісна медицина і відсутність хабарництва у лікувальних закладах – проблема не нова і актуальна, але це робота спецвідомств, про які ми згадували у  пункті №1.

Обіцянка 7: Впровадимо у школах Тернополя кейс-уроки. Наші діти будуть отримувати сучасну і якісну освіту згідно вимог часу.

Кейс-уроки – це навчальний матеріал, структурований в особливому форматі. Він складається з 6 або 10 розгорток, які системно відображають розділи шкільної програми, а також суміжну інформацію за межами шкільної програми. Така методика доступна у вільному доступі і може використовуватися вчителями під час уроків. Особливо актуальні вони стали під час дистанційного навчання через карантин.

Вводити таку систему повноцінно  як єдину програму для навчання може лише Міністерство освіти і науки України, але аж ніяк не міський голова Тернополя.

Обіцянка 8: Постійне піклування про малозабезпечених. Відкриємо безкоштовну їдальню для потребуючих.

Таких закладів у місті зараз є два.

У Тернополі благодійна їдальня функціонує при фонді «Карітас» вже понад двадцять років. Підопічні закладу — люди з інвалідністю, малозабезпечені, безхатьки, одинокі жителі краю. Вони відвідують їдальню двічі на тиждень і отримують тут безкоштовні гарячі обіди.

Окрім того, більше 20-ти років у Тернопільському міському територіальному центрі соціального обслуговування населення функціонує «Благодійна їдальня», яка забезпечує смачними гарячими обідами жителів Тернополя, що перебувають у складних життєвих обставинах, зумовлених самотністю, хворобами, інвалідністю чи сирітством.

Обіцянка 9: Забезпечена старість для одиноких пенсіонерів – зведемо геріатричний будинок за європейським зразком.

У міста такого закладу немає, але поблизу Тернополя (за 3 км) у с. Петриків функціонує геріатричний пансіонат.

Обіцянка 10: Повернемо землі АТОвцям. 80 гектарів на набережній ставу міста передамо нашим військовим

Повернемо – означає, що землі забрали і їх треба віддати. Проте земля навколо набережної ставу не була у власності бійців АТО, але вже не один рік тривають судові баталії між прокуратурою та мерією щодо незаконної приватизації цієї території. Для немісцевих додамо, що на ласій прибережній смузі повиростали приватні котеджі місцевих олігархів.

Обіцянка 11: Бідність ліквідуємо. Забезпечимо усім мешканцям Тернополя мінімальний прожитковий мінімум.

Понад чверть населення України перебуває за межею бідності. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова на соціальному форумі Ради ООН з прав людини у Женеві. Тому боротьба із бідністю – це чудова річ, але даний пункт програми кандидата суперечить пункту №8. Тобто із бідністю боротися будемо, але про всяк випадок для бідних збудуємо безкоштовні їдальні. Цікаво.

Не менш цікаво, що Олександр Кравчук вважає прожитковий мінімум у розмірі близько 2000 тисяч гривень – достатнім, щоб подолати бідність.

До речі, міжнародна межа бідності – це рівень доходу в $2 на день. Ще один рубіж – $1 на день – це вже міжнародний рівень бідності. За курсом долара, обіцяні близько 2000 грн кожному тернополянину – це близько $70, тобто $2,3 в день. Як бачите, майже на межі бідності.

ВИСНОВКИ:

  • кандидат у мери Тернополя від ОПЗЖ Олександр Кравчук обіцяє речі, які вже функціонують: благодійні їдальні, геріатричний будинок.
  • серед обіцянок є такі, що не входять у повноваження міського голови, наприклад, боротьба із корупцією, хабарництвом у мед закладах, нова система навчання чи вплив на вартість житла
  • є обіцянки з «причудами», як-от боротьба з бідністю і в той же час обіцянка будівництва їдалень для малозабезпечених, а також про те, що усіх мешканців Тернополя забезпечать прожитковим мінімумом, – не дай Боже, звісно).

Авторка: Світлана Величко

Матеріал підготовлено Тернопільським медіа-центром в рамках проекту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах»

Читати статтю
Back to top button
Optimized with PageSpeed Ninja