Фактчек

Новий-старий Фейк | Унікальні поради, як оновити стрічку у Facebook

Нещодавно мережею Facebook прокотилась хвиля нова однакових повідомлень, автор яких стверджує, що має проблему з оновленням стрічки у соцмережі. І запевняє користувачів, що його випадок не поодинокий. (скрін 1)

Користувачам пропонують оновлювати систему, аби пости бачити друзі. Для цього необхідно скопіювати повідомлення і вставити його до себе на сторінку. Довірливі читачі скористалися нагодою , і ми нарахували десятки однотипних постів у мережі з «такою ж проблемою». Забігаючи наперед, можемо сказати, що це один з найпопулярніших видів фейкових флешмобів. Пости, які ми знайшли говорять, що новий-старий фейк гуляв мережею ще рік тому. Розповідаємо, як насправді працюють алгоритми соцмережі, та що потрібно, аби мережеві друзі бачити ваші пости. 

СПРОСТУВАННЯ

Схожі повідомлення вже фіксували фактчекери у вересні цього року. Саме тоді запрацював оновлений дизайн соцмережі і проблема з оновленням стрічки була як ніколи актуальною. Автори фейкових постів апелювали до тих користувачів, які вже набрали ліміт друзів у соцмережі. Останні ніби-то не бачать частину постів через систему, яка давно не оновлювалась. Тоді «жертвою» фейку став навіть речник МВС.

Насправді такі повідомлення у соцмережі виглядають досить комічно. Публікації такого роду посту у своєму профілі не має жодного стосунку до зміни пріоритетності показу постів у стрічці новин. Те, як виглядає ваша стрічка напряму залежить від алгоритмів соцмережі.Опиратися їм майже не можливо, адже вони враховують слабкі сторони суспільства – нестійку увагу, потребу у самоактуалізації тощо.

Алгоритми – це сукупність послідовних правильних дій, які дозволяють соцмережі вирішувати, які дописи користувач побачить у своїй стрічці першими,  а які зовсім будуть від нього сховані. Перша версія алгоритму Facebook була представлена у 2009 році. Тоді стрічка новин формувалася в залежності від популярності публікації. У 2015 соцмережа змінила спосіб формування новинної стрічки, після цього оновлення алгоритмів відбувається щороку. Останні зміни запровадили для соцмережі минулого року. Вони свідчать, що першими у стрічці будуть пости користувачів і сторінок, на які підписана конкретна людина. Серед безлічі публікацій найвище стоятимуть достовірні та перевірені пости, найнижче – ті, правдивість яких викликає сумніви. Формуючи стрічку новин певного  користувача, система враховує кілька основних факторів:

  1. Інтереси людини, які прописані у профілі. Це може бути підпис під фото, відео, або слова у дописі, за якими можна визначити, що цікавить конкретну людину.
  2. Система стежить за прив’язкою нашого профілю до інших користувачів на основі схожих політичних поглядів, освіти, інтересів чи нашого місця знаходження.
  3. Алгоритми відстежують дохід користувача, спираючись на сайти, які він відвідує, які товари чи одяг переглядає.
  4. Мережа може визначити наші соціальні контакти на основі фото, які ми додаємо з відміткою користувача.

Таким чином, алгоритми соцмережі аналізують все, починаючи від профілю, закінчуючи споживацькими вподобаннями. На основі цих даних у тому числі формується як стрічка новин, так і рекламна стрічка, яку ми можемо спостерігати у соцмережі.

Хоча алгоритмам протистояти майже не можливо, у соцмережі Facebook є кілька інструментів, які допомагають користувачам налаштувати стрічку новин за власними побажаннями. І вони не мають нічого спільного з фейковим способом оновлення, який ми наводили вище.  Для зміни формування наповнення стрічки необхідно перейти на головну сторінку свого профілю. Справа у вертикальному меню натиснути знайти та натиснути кнопку «Налаштування та конфіденційність». У розділі знаходитиметься пункт «Налаштування стрічки новин», при виборі якого можна змінити наповнення своєї стрічки. У меню з’являться налаштування управління стрічкою, де можна додати профілі користувачів чи сторінок у «Вибране». Завдяки чому їх пости знаходитимуться у пріоритеті при формуванні вашої стрічки. Аби ваші повідомлення не губилися серед тисячі інших публікацій у соцмережі, аналогічні дії з додаванням сторінок у «Вибране» необхідно зробити вашим близьким та друзям. Тоді вони точно будуть бачити ваші дописи.

Для зменшення кількості непотрібної інформації у стрічці можна скасувати підписку на людей чи сторінки, пости яких ви не бажаєте бачити. Серед інших функцій – повернення скасованої підписки, якщо ви забажаєте знов слідкувати за оновленнями користувачів чи сторінок. Також можна налаштувати тимчасове блокування для профілів і пабліків.

Цей спосіб налаштування стрічки вірогідний та дієвий, на відміну від того, що пропонували нам у фейковому пості. Слід пам’ятати, з часом алгоритми все одно братимуть своє та змінюватимуть вашу стрічку згідно з вподобаннями. Однак, завжди можна повернутися до налаштувань та сформувати свою пріоритетність та вибірковість публікацій.

 

Авторка: Катерина Філімонович 

Читати статтю

Схожі статті

Back to top button
Optimized with PageSpeed Ninja